dimarts, 29 de març del 2011

El Camí de Cavalls al dia



Tram Son Bou-Cala Canutells

28/03/2011

Uns 14 Km. rodons i 3 hores i un quart per recórrer-los. Com a novetats, destacar tres portals nous, pals de senyalització de direcció i distància -tema que mereix comentari a part-, el pont que travessa el torrent canalitzat del Barranc de Torre Vella i un talús ben acabat per salvar un petit desnivell en la zona propera a Binicalaf Nou. Per cert que m'ha cridat molt l'atenció, al davant de la casa de la finca citada, la instal·lació d'un pal on oneja la bandera de Suïssa. No és que sigui especialment xovinista, però no deixa de sorprendre'm aquesta nova moda importada, em sembla, dels arxipatriòtics EE.UU.

Quant als nous indicadors de direcció i distàncies, el comentari vol fer referència a l'aparent diversitat de criteris aplicats per a llur instal·lació en els tres trams que he actualitzat aquests darrers dies. Per exemple, sortint del tram rural que acaba a l'oest de Son Bou, no hi ha cap indicador de zona compartida amb vehicles, ni de direcció ni de distància fins al punt següent. Tampoc n'hi ha de zona compartida a l'inrevés. L'accés al tram rural que comença a l'est de la urbanització de Son Bou està senyalitzat 50 m. abans i no és fàcilment visible des d'aquest punt. Quan s'arriba a Cala en Porter (oest), tampoc no hi ha indicador de zona compartida, ni de direcció ni de distància, de manera que t'has de buscar la manera de descobrir que el següent accés a zona rural, per continuar cap a Canutells, està amagat al darrera d'un enorme arbust situat a 170 m. a l'esquerra del camp de futbol, al qual s'hi arriba seguint els indicadors que duen a la Zona Esportiva de Cala en Porter. Entre ambdós accessos, tret del panell amb mapa que hi ha a l'accés oest, de moment no es troba cap altre senyalització. De camí cap a Canutells, no hi ha cap pal fins travessar el camí a Cales Coves. Després n'hi ha al camí a Binicalaf Nou i un tercer que ens informa que hem arribat a Canutells, però, un cop aquí, no se'n veu cap que expliqui per on s'ha de continuar. Si intuïm que hem de travessar el complex hoteler i prendre la carretera que du a Sant Climent, hi trobarem l'indicador de zona interurbana i distància fins al següent accés.
Amb la reserva que aquest tram que avui comento encara no s'hagi acabat de senyalitzar, particularment el tros que va des de l'arribada a Cala en Porter per l'oest fins a Canutells, la primera impressió que tinc és que hi ha una certa anarquia a l'hora d'instal·lar aquests nous senyals. Amb tot, vull esperar a recórrer més trams, per tal de poder copsar-hi millor les pautes aplicades i, si s'escau, comentar-ne les discordàncies segons el meu parer.
Quant a la fiabilitat de les distàncies, es pot considerar correcta... encara que en algun indicador apareixen 300m. de més fins a l'objectiu. Potser per allò de la qualitat de la supervisió que comentava fa uns dies.

divendres, 25 de març del 2011

El Camí de Cavalls al dia



Tram Cala Tirant-Platja de Binimel·là

24/03/2011
Poc més de 10 Km. i 2 hores i mitja. També he pogut constatar novetats positives. Alguns cartells que assenyalen l'arribada a un tram compartit amb vehicles, inclouen la distància fins al següent accés rural. S'ha millorat el pas per un pendent a l'alçada del Macar Petit, amb plans escalonats protegits per carreus, i s'han instal·lat proteccions de baranes de llenya en un parell de punts amb talussos que podrien ser perillosos. Benvingudes totes les mesures de prevenció!. 
 Aquest cop, vista l'experiència dels errors detectats en els indicadors del tram Cala Galdana-Son Bou, he fotografiat tots els cartells del trajecte per tal de poder verificar-ne les dades posteriorment, sobre un mapa i amb les indicacions del GPS. Val a dir que no he trobat cap discrepància i que les distàncies que hi consten m'han semblat correctes. D'altra banda, i també a diferència del tram recorregut ahir, crec que faria falta l'arranjament o canvi d'un parell o tres de portals (entre Tirant i Santa Teresa). I, posats a ser detallistes, potser seria adequat situar un altre pal indicador a la part est de la platja de Binimel·là, a tocar del cartell amb mapa.

El Camí de Cavalls al dia


Tram Cala Galdana-Urb. Son Bou

23/03/2011
Després d'una llarga aturada, reprenc les actualitzacions sobre l'estat del Camí de Cavalls. Avui he esmerçat gairebé 3 hores i mitja en recórrer els 15 Km. i escaig que separen l'accés de Cala Galdana est (carrer del Camí de Cavalls) i l'accés oest de son Bou (carrer d'Atalis, a tocar de l'aparthotel Jardí de Menorca). Feia tres mesos que no hi passava (entre Sant Tomàs i Son Bou en feia sis!) i he quedat agradablement sorprès per les millores que s'estan realitzant -encara avui hi havia almenys cinc treballadors de Tragsa desbrossant- les quals comento tot seguit.
En primer lloc, cal destacar l'augment de portals, ja que a cop d'ull diria que n'hi ha més de mitja dotzena de nous. No sé si tots eren necessaris, però imagino que els acords amb la propietat són els que determinen la seva instal·lació, de manera que ben posats estan.
Segonament m'he trobat amb la novetat dels cartells indicadors de direccions i distàncies. Bona incorporació, tot i que al llarg d'aquest tram es palesen algunes incoherències entre els successius indicadors (apareixen i desapareixen alguns Km. fantasmes), posant en evidència una certa manca de rigor o de supervisió. També se n'han posat d'altres que assenyalen el començament de trams "compartits" amb vehicles a motor i, per això, recomanen precaució. Molt bé! El que encara no sé s'hi s'ha fet és col·locar senyalització en zones urbanes i interurbanes per tal de facilitar la continuïtat cap als trams rurals, els accessos a alguns dels quals no són gaire evidents. Espero tenir l'oportunitat de comprovar-ho pròximament.
Especial menció mereix el pont que salva el torrent del Barranc de Trebalúger en èpoques de pluja abundant. Sembla que aquest cop s'han volgut assegurar –recordeu que l'anterior pont se'l van endur els aiguats de l'hivern 2009-2010- i han fet quelcom que m'ha recordat la "pel·li" "El pont sobre el riu Kwai". És realment un pont magnífic: ample, amb baranes altes i massisses, i més llarg que el substituït. Sembla que ara ja podrà ploure el que vulgui, que el pas està garantit.
Finalment, dir que s'ha solucionat amb encert la travessa del Torrent de Son Boter, que en temps de pluja esdevenia de difícil trànsit a causa del fang. La passera, feta amb carreus de marès, va d'allò més bé per salvar els 150 m. de torrent sense haver d'enfangar-se.